W ramach pozyskanych środków z Unii Europejskiej wspierające inicjatywy lokalne we wtorek 2 kwietnia w budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Brniu odbyły się pierwsze warsztaty związane z dobrodziejstwem ziół w kuchni. W ramach spotkania uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy, każda z nich wykonywała inne potrawy m.in. kuchni włoskiej, indyjskiej, francuskiej i polskiej. W warsztatach wzięły udział głównie członkinie kół gospodyń wiejskich, ale także inne mieszkanki z terenu gminy Lisia Góra.

Warsztaty poprowadziła Pani Aneta Woźniak posiadająca znakomitą wiedzę na temat wykorzystywana ziół w codziennym życiu, a przede wszystkim w kuchni. Na zakończenie prowadząca opowiedziała o ciekawostkach dotyczących przygotowanych potraw, dzięki temu wszyscy uczestnicy mogli poszerzyć swoją wiedzę i zasięgnąć porad kulinarnych. Nie zabrakło również poczęstunku znakomicie przygotowanych dań każdej z grup. W tak miłej atmosferze ponad 3-godzinne spotkanie zostało zakończone wymianą przepisów i pozyskaniem nowych doświadczeń.

Warsztaty te były drugim etapem cyklu spotkań, w pierwszym, odbywającym się w marcu uczestniczki zdobyły wiedzę teoretyczną.

 

Pragniemy podziękować członkiniom Koła Gospodyń Wiejskich w Brniu za okazaną życzliwość i pomoc w przygotowaniu warsztatów.